در مطالب گذشته سایت بسکتفا در خصوص آموزش بسکتبال در کودکان به صورت جامع صحبت کردیم و از اهمیت این موضوع برای شما سخن گفتیم. در راستای همین موضوع، در این مطلب میخواهیم ببینیم که یک مربی چگونه میتواند استعداد یک کودک را شکوفا کند؟
در بخش اول و بخش دوم آموزش کودکان، در خصوص علایق آنها به ورزش بسکتبال و همچنین روش صحیح یک مربی برای مواجه با چنین شاگردانی برای تبدیل شدن به یک بازیکن بسکتبال بپردازیم. در مطلب گذشته نیر در خصوص آموزش ذهنی کودکان مطالبی را ارائه کردیم و گفتیم که چگونه یک سرمربی باید یک کودکی که در حال شکل گیری شخصیتی و تکامل ذهنی است را طوری پرورش و آموزش دهد که او به هیچ صورت آسیب نبیند و از طرفی بتواند علایق او را شناسایی کند.
همان طور که در مطالب قبلی نیز گفتیم تبلیغات رسانهای و بازیهای رسمی که به صورت هر روزه و سالانه به صورت زنده از تلویزیون پخش میشوند تاثیر زیادی در انتخاب یک کودک برای ورزش مورد علاقه خود دارد ولی آیا این علاقه دائمی خواهد بود؟ آیا یک مربی بسکتبال یا هر رشته ورزشی در زمینه شناخت و علایق کودکان به رشتههای ورزشی، تلاش خود را خواهد کرد؟
در این جا یک سرمربی برای شناخت علاقه و استعداد کودک در کنار خانواده چه وطیفه مهمی را دارد؟
طبیعی است که یک کودک که در هر حال شکل گیری شخصیتی است مدام علایق خود را تغییر دهد و علاقه داشته باشد کارهای مختلف و در زمینه ورزشی نیز رشتههای مختلف را امتحان کند تا به علاقه و مهارت خود دست پیدا کند و حتی شاید این موضوع سالها زمان ببرد.
مثلا اگر بازار فوتبال داغ باشد آنها تحت تاثیر سن به این ورزش علاقه مند میشوند، اگر بازیهای مهم بسکتبال و یا والیبال در جریان باشد و اکثریت خانوادهها و جامعه آن را دنبال کنند، باز هم تحت تاثیر جو و سن به این رشتههای ورزشی علاقه مند میشوند. همچنین اکثر کودکانی که قد بلند نیز دارند از جانب خانواده و یا در ناخودآگاه خود ترغیب میشوند که به سراغ بسکتبال و یا والیبال بروند که کودک با توجه به علاقه خود شاید یکی از این ورزشها را برای خود انتخاب نماید.
بیشتر بخوانید: با انواع پاس در ورزش بسکتبال آشنا شوید
با توجه به مسائلی که مطرح شد شکوفایی و استعداد واقعی یک کودک بسیار مهم است و باید دید یک مربی چگونه میتواند این موضوع را کشف کند. در ادامه این مطلب به این موضوع میپردازیم که یک مربی چگونه میتواند استعداد یک کودک را شکوفا کند؟
آشنایی با علایق و روحیات یک کودک
علاوه بر مسائلی که در مطالب قبل به آن اشاره کردیم، یک مربی باید از روز اولی که کودک پا به سالن میگذارد، با او اختلاط کند و سعی در کشف روحیات او داشته باشد. مثلا برخی از کودکان خجالتی و به نوعی غیر اجتماعی هستند و به سختی میتوان به آنها ارتباط برقرار کرد. در این جا مربی وظیفه دارد که با به کارگیری فن و فنون لازم راه های ارتباطی با کودک را برقرار کند و به نوعی راه ارتباط با او را هموار کند تا در ادامه بتواند با کشف علایق و استعدادهای او آموزش لازم را در این زمینه به کار گیرد. برخی کودکان همان طور که گفته شد تحت تاثیر علاقه، یا تشویق پدر و مادر و یا در محیط قرار گرفتن پا به یک باشگاه میگذارند بدون آن که بدانند به چه ورزشی علاقه مند هستند. به همین خاطر مربی وظیفه دارد در کنار خانواده از روزهای اولیه این شناخت را به دست آورد و هر مسئله ای را با خانواده در میان بگذارد.
خلاقیتهای فردی کودکان را تک به تک بشناسید
در راستای همان شناختی که در مورد بالا به آن اشاره شد، مربی باید خلاقیت ها و نقاط ضعف و قوت کودک را شناسایی نماید و از این طریق با خلاقیت ها و استعدادهای فردی او آشنا شود. این شناخت به کشف هر چه بیشتر استعداد یک کودک کمک شایانی خواهد کرد. همچنین اگر آن کودک واقعا به بسکتبال عشق بورزد و پس از مدتی این علاقه و استعداد ادامه پیدا کند، لازم است مراحل بعدی استعدادیابی او یعنی انتخاب پست مورد علاقه و خلاقیت وی کشف شود چرا که انتخاب پست در بسکتبال یکی از مهمترین مسائلی است که هر بازیکنی با آن درگیر است و به وفور دیده شده بازیکنان در جایگاهی قرار گرفتند که به آن علاقه ندارند و یا استعدادشان در پست دیگری بوده و با نادیده گرفتن آن، فرصتی بزرگ را از دست داده اند. به همین خاطر کشف خلاقیت های فردی یک کودک نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
پنج نکته مهم در آموزش بسکتبال برای کودکان
پس از اطمینان از یادگیری، مباحث پیشرفته را شروع کنید
بعد از گذراندن دو مرحله بالا و اطمینان از علاقه یک کودک به این رشته، یک مربی باید صبوری را در دستور کار خود قرار دهد تا کودک در ادامه از این رشته ورزشی دلزده نشود. برخی مربیان با عجله سعی بر آموزش مباحث مختلف به یک کودک را دارند که این کار بسیار اشتباه است و این فشار سنگین ناشی از یادگیری مسائل مختلف، کودک را زده میکند و او همواره علاقه دارد تا راهی برای فرار از شرایط پیدا کند. مربی باید بداند که ورزش بخشی از زندگی کودک است و همه بخش های زندگی او را در بر نمیگیرد. یک کودک باید به مدرسه برود و از پس تکالیف درسی اش به خوبی برآید؛ شکل گیری تربیتی و اخلاقی که در منزل بر عهده پدر و مادر است را کم کم در خود بوجود آورد و در کنار کارهای کودکانه با دوستان و همنوعان خود نیز، به ورزش مشغول شود. به همین خاطر است که فشار آوردن در ورزش به هیچ وجه توصیه نمیشود چرا که او با خستگی مضاعف در محیط باشگاه توانی برای انجام کارهای دیگر ندارد و هم چنین ازدیاد این آموزش و مباحث پیشرفته فرصت یادگیری در هر مبحث را از او خواهد گرفت.
مطالب مرتبط: