اگر صحبت های هر مربی بسکتبال را قبل از بازی ها شنیده باشید، متوجه خواهید شد که در خصوص جزئیات بسیاری صحبت می کنند. اینکه «ما باید تمام موارد جزئی که حریف ما علاقهمند به انجام آن نیست را انجام دهیم.» این جزئیات برای بازیکنان مواردی همچون «توپ از دست حریف رفته را بقاپید»، «به سرعت به حالت دفاعی بدوید»، «پاس اضافی آخر را فراموش نکنید» و «از حریف خطا بگیرید» هستند. این جزئیات معمولاً توسط هوادار عادی یا والدین بچه ها که بر روی سکوها نشسته اند، نادیده گرفته می شوند؛ اما اطمینان داشته باشید که این جزئیات تأثیر فراوانی روی نتیجه نهایی خواهند داشت.
همین مسأله در خصوص مربیان نیز صدق می کند. مربیان اقدامات جزئی فراوانی می توانند انجام دهند که تأثیر بسزایی روی نتیجه بازی خواهند داشت. در این مطلب قصد داریم به 10 مورد از این جزئیات نادیده گرفته شده توسط مربیان و بازیکنان بپردازیم. ادامه مطلب را با ما همراه باشید.
10 ریزه کاری که هر مربی بسکتبال باید از آن اطلاع داشته باشد
1. به هر بازیکن برنامه تمرینی اختصاصی بدهید
ارائه یک تمرین اختصاصی و جداگانه به هر بازیکن تنها زمان اندکی از شما خواهد گرفت اما تأثیر بسیار زیادی روی رشد و توسعه فردی بازیکن در درازمدت خواهد داشت. یکی از مربیان بسکتبال، داستان شخصی و جالبی در این خصوص با ما به اشتراک گذاشته است:
هنگامی که هنوز بسیار جوان تر بودم، هفته ای چند بار صبح زود از خواب بلند می شدم و به باشگاه می رفتم تا روی بازی خودم تمرکز و تمرین کنم.
چند تمرین مختلف پرتاب را انجام می دادم؛ چند پرتاب 3 امتیازی را تمرین می کردم؛ سپس به خانه می رفتم و تصورم بر این بود که سطح بازی من بسیار پیشرفت کرده است؛ اما واقعیت این گونه نبود.
آنچه من در آن زمان درک نکرده بودم، این بود که باید تمرین هایی را انجام دهم که شامل پرتاب در شرایط بازی باشد. در نقاطی از زمین که هنگام مسابقه رخ می دهد، پرتاب کنم. همچنین سرعت و فشار تمرین من باید با سرعت و فشار در شرایط مسابقه یکسان باشد.
دادن تمرین اختصاصی به بازیکنان شما این تضمین را به شما می دهد که آنها روی موارد درستی تمرکز کرده و تمرین می کنند. بدین ترتیب در شرایطی که به تنهایی در باشگاه تمرین خود را انجام می دهند، نگران این قضیه نخواهید بود.
2. با والدین بازیکنان در تماس باشید
همه مربیان در خصوص رشد و گسترش رابطه مربی و بازیکن صحبت می کنند اما والدین آنها چطور؟ یک ارتباط صحیح و تنگاتنگ با والدین بازیکنان باعث می شود که یک فصل بسیار بهتر، موفق تر و شاداب تر را پشت سر بگذارید. به نظر شما دلیل این تأثیر چیست؟
یک دلیل بسیار واضح این است که والدین به راحتی می توانند با شما ارتباط برقرار کنند و اگر مشکلی در خصوص نحوه مربی گری شما داشته باشند، با تعارف کمتری به شما خواهند گفت.
اگر رابطه و تماس شما با آنها درست نباشد، احتمال اینکه پشت سر شما در خصوص شما بد بگویند، زیاد است. همچنین به خاطر داشته باشید که والدین تأثیر بسیار زیادی در نحوه بازی کودکان خود دارند. هرگونه تغییر و ارتباط روانی بازیکن در منزل به صورت مستقیم بر روی بازی او نیز مؤثر خواهد بود. از این رو بهتر است با والدین ارتباط داشته و در خصوص اهمیت آرامش بازیکنان خود در منزل با آنها صحبت کنید. بخصوص اگر بازیکنان شما نوجوان و به لحاظ روانی شکننده باشند.
3. برای هر تمرین برنامه ریزی داشته باشید
سرم بسیار شلوغ بود. هنگامی که یک مربی بدون برنامه ریزی به یک برنامه تمرینی می رود، این اولین بهانه ای است که برای بازیکنان می آورد. به عقیده ما این مسأله متأثر از برنامه ریزی ضعیف روزانه شما است. باور این مسأله دشوار است که یک مربی بسکتبال در طول هفته یک ساعت وقت خالی برای برنامه ریزی کل تمرین هفته نداشته باشد. فراموش نکنید که وظیفه و شغل اصلی شما مربی گری است. از این رو نداشتن وقت برای شغل اصلی مقداری ناامید کننده است.
طبق تحقیقاتی که اخیراً انجام شده است، هر فرد به صورت میانگین، 8.8 ساعت را در روز به فعالیت های دیجیتالی اختصاص می دهد. بدون شک می توان مقداری زمان از این همه وقت صرف شده را به برنامه ریزی هفتگی خود اختصاص دهیم.
4. از مربیان بزرگ بیاموزید
شاید باور نکنید اما بسیاری از مربیان بزرگ حاضر به ارائه اطلاعات و کمک به شما هستند. البته در صورتی که در جای درست و سؤال درست را بپرسید. اصول دفاع، حمله و به طور کلی سبک هر مربی با دیگری متفاوت است و می توان موارد بسیار زیادی از هرکدام آموخت.
فراموش نکنید که مربی گری بسکتبال یک پروسه طولانی مدت است که سال های سال بهبود یافته و به شکل امروزی درآمده است. این بهبود نیز مرهون مربیان زیادی است که هرکدام ایده های خود را به دنیای بسکتبال هدیه داده اند. از این رو هیچ کس نمی تواند به تنهایی ادعای مربی بی نقص را داشته باشد.
تقریباً تمام مربیان حاضر به ارائه اطلاعات و صحبت کردن با شما در خصوص بسکتبال هستند. به صورت حضوری، تلفنی یا آنلاین با مربیان نامدار و با تجربه صحبت کنید و از ایده های آنها نهایت استفاده را ببرید.
5. تمرین های تیم خود را ضبط کنید
اگر بتوانید یکی از تمرین های تیم را از چند زاویه ضبط کنید، بسیار عالی می شود. در هر 4 گوشه زمین یک گوشی یا دوربین روی 3 پایه قرار دهید و تمام مدت زمان تمرین را ضبط کنید. اگر تنها یک دوربین یا گوشی موبایل هم داشتید، می توانید از یک زاویه مناسب تمرین را ضبط کنید. این کار مزیت های بسیاری در اختیار شما می گذارد. برای مثال:
- آیا زمان زیادی بین تمرین های خود تلف می کنید؟
- آیا بازیکنان شما برای مدت زیادی در صف انتظار می مانند تا نوبتشان شود؟
- آیا از واژگان یکسان و یکدست در طول تمرین استفاده می کنید؟
- آیا انرژی که در زمان تمرین به بازیکنان می دهید، کافی است؟
- آیا برای مدت زمان زیادی صحبت می کنید؟
- آیا بازیکنان شما از تمرین کردن لذت می برند؟
- آیا سرعت بازی شما به هنگام تمرین مناسب است؟
- میزان جدیت تیم شما هنگام تمرین چقدر است؟
تمام این موارد را با چند بار مشاهده کردن می توانید دریابید. اگر می توانید به شکلی از بازیکنان فیلم بگیرید که متوجه نشوند و در آخر به آنها بگویید که کل تمرین فیلمبرداری شده است. این گونه آنها مثل روال سابق تمرین خواهند کرد. دیدن تمرین از طریق ویدیو بسیار دید بهتری نسبت به حالت عادی به شما می دهد و می تواند نقاط قوت و ضعف شما را بسیار بهتر پدیدار کند.
6. چند سِت پلِی برای روز مبادا داشته باشید
سِت پلی (Set Play) یا استراتژی به یک روند منظم و تکراری بازی گفته می شود که به بهترین موقعیت پرتاب ختم می شود. بر خلاف سیستم های مختلف که دارای حرکت های متعدد هستند، سِت پلی ها یک روند تکراری را دنبال می کنند. برخی تیم ها هستند که سیستم حمله ندارند و به طور کامل به ست پلی متکی هستند. برای آشنایی با بهترین ست پلی ها می توانید به این پست مراجعه کنید.
قلم و کاغذ در دست بگیرید و چند استراتژی مورد نظر خود را یادداشت کنید که بتوانید آنها را در روزهایی که لازم دارید، به اجرا بگذارید. هنگامی که تیم شما به شدت به چند امتیاز برای تساوی نیاز دارد، این استراتژی ها به شدت مؤثر و کاربردی خواهند بود. هر مربی بسکتبال چند ست پلی برای روزهای دشوار در جیب خود دارد.
7. با انرژی و اشتیاق رهبری کنید
بازیکنان بخش عمده ای از انرژی و احساسات مربی خود را دریافت می کنند. اگر با چشمان نیمه بسته سر تمرین حاضر شوید و تیم خود را مهمان 5 دقیقه صحبت خسته کننده قبل از تمرین کنید، شک نداشته باشید که بقیه تمرین شما مثل یخ بی رمق و خسته کننده خواهد بود.
از طرف دیگر اگر با یک لبخند بزرگ و اشتیاق فراوان وارد باشگاه شوید، بازیکنان شما نیز از همین رویه پیروی می کنند. شاید برخی اوقات داشتن انگیزه و احساسات مثبت کار دشواری باشد اما تمام سعی خودتان را بکنید. تمام بازیکنان شما چشم به شما دارند. قبل از اینکه وارد باشگاه شوید، سعی کنید تمام مشکلات خانوادگی و شخصی را دم در بگذارید. این گونه حال شما نیز بهتر شده و برای یک یا چند ساعت به دور از مشکلات خواهید بود.
8. روی جزئیات کوچک تمرکز کنید
مربیان باید هنگام بازی روی جزئیات بسیاری تمرکز داشته باشند. امتیاز، تایم آوت، تعویض، دفاع، حمله، ست پلی، داوران و بسیاری موارد دیگر توسط مربی باید مدیریت شوند. بسیاری از مربیان با موارد نامبرده مشکلی ندارند چون بسیار واضح هستند اما احتمال دارد که جزئیات را فراموش کرده و نادیده بگیرند. این جزئیات ممکن است تفاوت اصلی برد و باخت را رقم بزنند. در ادامه چند مثال را دقت کنید:
در یک بازی پایاپای روی کدام بازیکن حریف باید خطا کرد؟ اگر تنها یک دقیقه وقت باقی است، تیم شما در حال باخت است و حریف هم به جای بازی سعی در نگهداشتن توپ دارد، ممکن است مجبور به خطا شوید. در این صورت آشنایی به بازیکنان حریف و دادن پرتاب به آنها اهمیت بالایی دارد. باید روی بازیکنی خطا کنید که توان پرتاب کمتری نسبت به بقیه دارد.
تعداد خطا روی بازیکنان کلیدی: همیشه باید دقت کنید که کدام بازیکنان در هر دو تیم در خطر ارتکاب خطا هستند. بسیاری مربیان وقتی داور به آنها می گوید که یکی از بهترین بازیکنان آنها مرتکب خطای چهارم شد، گرفتار می شوند و هیچ راه حلی برای آنها باقی نمی ماند.
این مسأله برای بازیکنان حریف هم اهمیت دارد. برای مثال اگر ستاره تیم مقابل قبل از پایان نیمه اول مرتکب خطای دوم شده است، باید او را در یک موقعیت خاص گیر انداخته و به او حمله ور شوید. تیم حریف یا بسیار ضعیف دفاع می کند تا از خطا جلوگیری کند؛ یا اینکه مرتکب خطای دیگری می شوند که آنها را برای مدت زمان بیشتری روی نیمکت نگاه می دارد.
9. بازیکنان را در صف های طولانی منتظر نگذارید
بازیکنان شما هیچ وقت نباید برای مدت زمان زیادی در صف های طولانی منتظر بمانند تا نوبتشان شود و در تمرین مشارکت کنند. برخی مربیان تصور می کنند که اگر تعداد اعضای تیم شما زیاد باشد، همین مسأله رخ خواهد داد. به عقیده ما، مربی مورد نظر در حال انجام تمرین های نادرست است.
برای مثال ممکن است تمرین پرتاب یک به یک را مدنظر داشته باشید که یکی از بازیکنان در حال پرتاب است و دیگری روی خط عرضی است و حدود 1 دقیقه زمان برای این تمرین نیاز است. در این صورت، بقیه بازیکنان به مدت 5 دقیقه باید منتظر بمانند تا نوبتشان شود. این کار را نکنید. باید بدانید که چه تعداد بازیکن در تمرین شما حضور دارند. سپس بر اساس این تعداد، تمرین خود را انتخاب کنید.
10. یک توپ اضافی به همراه خود داشته باشید
برخی مربیان این کار را نمی کنند چراکه هر بازیکن باید به اندازه کافی مسئولیت پذیر باشد که توپ خود را سر تمرین بیاورد. کاملاً درست است اما اگر مربی کودکان هستید، این احتمال وجود دارد که یکی از آنها فراموش کند که توپ خود را همراه بیاورد. شاید هم توپی که به تمرین می آورند، سوراخ یا بدون باد باشد.
بهتر است به جای نشاندن بچه ها روی نیمکت برای چند تمرین مختلف، یک توپ اضافی با خود داشته باشید. البته این توپ را همیشه به صورت یواشکی به باشگاه بیاورید تا بقیه از داشتن توپ اضافی خیالشان راحت نباشد. تأکید کنید که اگر این اتفاق برای بار دوم رخ دهد، توپی در کار نخواهد بود.
نتیجه گیری
برخی مربیان تنها حرکت ها و تمرین های خشک و بدون روح را انجام می دهند و هیچ اهمیتی به جزئیات و اصول کلیدی تمرین ندارند. بدون آمادگی بر سر تمرین حاضر می شوند و هیچ بهبودی در خود و اوضاع تمرین نمی دهند. هیچ اهمیتی به ارتباط خود با بازیکنان و والدین آنها نمی دهند.
با تمرکز روی موارد جزئی و همچنین ایجاد تغییرات جزئی می توانید میزان موفقیت تیم خود را به طرز چشمگیری افزایش دهید.
مواردی که در این مقاله عنوان شد، تنها نظرات ما و نگرش ما بر طرز مربی گری بود. از این رو بدون شک این مقاله کامل نیست. شما نیز دیدگاه های خود را با ما و دیگر دوستان خود در میان بگذارید و مقاله ای کامل و بی نقص را رقم بزنید. از نظر شما کدام موارد دیگر را می توان هنگام مربی گری مدنظر داشت؟ چه چیزی مهمترین تأثیر را روی بازی و نتیجه بازی ها خواهد داشت؟ با کدام یک از موارد نامبرده در این مقاله موافق و با کدامیک مخالف هستید؟ دیدگاه های خود را در ادامه با ما شریک باشید.